12 powodów, dla których warto jeść paprykę
FB
FB
FB

12 powodów dla których warto jeść paprykę

Papryka to rodzaj roślin należących do rodziny psiankowatych. 

Kapsaicyna (związek, który nadaje papryce charakterystyczny ostry smak) aktywuje termogenezę i przyspiesza spalanie w komórkach. Chili ma więcej kapsaicyny, ale słodkie papryki mają jej tyle, by podkręcić metabolizm, ale nie zwiększyć ciśnienia krwi.

Należy ona do klasy roślin okrytonasiennych. Przedstawiciele rodzaju pochodzą z Ameryki Południowej i Centralnej, obecnie jednak są rozpowszechnione na całym świecie. Gatunki papryki zostały odnalezione w Peru, co świadczy o uprawie tych gatunków na długo przed odkryciem Ameryki. Gatunkiem typowym jest Capsicum annuum L. 

Pozycja w teście Kod Metaboliczny 200: 85

Odmiany: Obecnie na świecie istnieje wiele odmian papryki. 

Rodzina biologiczna: psiankowate

Dlaczego warto jeść paprykę?
Wartości odżywcze papryki.

Wartości odżywcze na 100g: 

  • Energia 29kcal
  • Białko 1,3 g
  • Tłuszcze 0,5g
  • Węglowodany ogółem 6,6g
  • Witamina C 1,4mg
  • Witamina A 527µg
  • Błonnik 2g
  • Witamina E 2,7 mg
  • B-karoten 3165µg
  • Witamina B1 0,04mg
  • Witamina B2 0,12mg
  • Potas 255 mg
  • Witamina B3 1,6mg
  • Witamina B6 0,45mg

Dlaczego warto jeść paprykę:

 

  1. Papryka jest bogata w składniki odżywcze.

    Przede wszystkim najzdrowsza jest papryka surowa. Również duszona lub pieczona zachowuje dużo składników odżywczych – w niewielkim stopniu ulega ona przemianom w procesie przetwarzania. Sama papryka jest niskokaloryczna i zawiera pokaźną dawkę błonnika.

  2. Wzmacnia odporność.

    Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C przyczynia się wzrostu poziomu limfocytów T. Istnieją badania sugerujące, że spożywanie witaminy C u osób żyjących w stresie, aktywnych fizycznie, palących papierosy, pozwala na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych.

  3. Zielona papryka jest świetnym źródłem związków mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki.

    Obniża stres oksydacyjny a dzięki temu zapobiega chorobom układu krążenia oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi. 

  4. Jest łagodnym diuretykiem.

    Chroni również przy tym przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych. Obniża ryzyko wystąpienia zawałów serca i udarów. 

  5. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E.

    Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna! Tylka jedna średniej wielkości papryka pokrywa w 150% dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

  6. Jest jednym z nielicznych produktów zawierających likopen.

    Chroni on przed rozwojem różnych typów nowotworów. U osób z niskim poziomem likopenu we krwi występuje wyższe ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy, raka pęcherza moczowego i trzustki.

  7. Pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób.

    W badaniach wykazano, że ryzyko rozwoju choroby Parkinsona jest o wiele mniejsze u osób spożywających paprykę. 

  8. Pomaga też osobom z anemią, gdyż zawiera dużo witaminy C.

    Jest ona niezbędna, aby prawidłowo przyswajać żelazo budujące hemoglobinę.

  9. Związki zawarte w papryce chronią nasz wzrok.

    Zwłaszcza przed szkodliwym wpływem słońca. Luteina i zeaksantyna wybarwiają naszą plamkę żółtą, chroniąc ją przed uszkodzeniami. 

  10. Papryka pozytywnie wpływa również na nasze włosy.

    Dzięki kapsaicynie poprawia krążenie, co zapewnia mieszkom włosowym dobre odżywienie i stymuluje wzrost włosów. Wzmacnia również włosy i paznokcie, dzięki zawartości krzemu. Spośród papryk najbogatszą w krzem jest papryka zielona.

  11. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego.

    To niezbędny składnik do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu.

  12. Jest pysznym dodatkiem do potraw oraz stanowi świetny pomysł na zdrową przekąskę.

    Jest to idealna przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych!