Poradnik

18 września 2023

Cofnąć czas: Wywiad z Julią Trawińską w magazynie “Zwierciadło”

Zachęcamy do przeczytania wywiadu z Julią Trawińską, ekspertką ds. medycyny funkcjonalnej, która odkrywa przed nami tajemnice sposobów na odwrócenie biegu czasu i spowolnienie procesu starzenia się.
31 maja 2022

Personalizacja odżywiania w Kompleksowej Terapii Trychologicznej

Od dawna wiadomo, że kondycja skóry, włosów i paznokci odzwierciedla stan zdrowia człowieka. Na ogólny stan zdrowia, w tym także na stan włosów wpływa wiele czynników...
15 grudnia 2021

Karma mokra czy sucha? Oto jest pytanie …

Awokado to niesamowity owoc, który jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Jest skarbnicą zdrowych tłuszczy. Daje potężne korzyści zdrowotne.
6 grudnia 2021

Bibliografia medyczna

BIBLIOGRAFIA AA.VV. – Bagnoli L. – Mattei R. – Paolini B. – Vincenzi M. – Utilizzo di un test d’intolleranza alimentare (Cytotoxic test) nella patologia da […]
9 listopada 2021

50 Osobistości Biznesu. Od serca dla serca” – wyróżnienie dla założycielki laboratorium Genelab – Julii Trawińskiej

W książce „50 Osobistości Biznesu” redakcja miała przyjemność gościć wiele ważnych osobistości świata biznesu. Wśród nich znalazła się Założycielka Fundacji Medycyny Stylu Życia - Pani Julia Trawińska.
26 kwietnia 2021

Szparagi – cenne źródło witamin i składników mineralnych

Szparagi to cenne źródło witamin i składników mineralnych. Mają wiele właściwości zdrowotnych i są niskokaloryczne. Zobacz dlaczego warto je jeść!
26 kwietnia 2021

Ogórki – dlaczego warto je jeść?

Ogórki - dlaczego warto je jeść? Zobacz 10 korzyści zdrowotnych ogórka! Przekonasz się, że warto wprowadzić go do codziennej diety!
26 lutego 2021

Wołowina nie jedno ma imię

Wołowina - czy warto ją jeść? Często poleca się całkowitą rezygnację z mięsa. Jednak prawdziwi smakosze wołowiny nie wyobrażają sobie życia bez zjedzenia od czasu do czasu krwistego steku, czy surowego, dobrze przyprawionego befsztyku tatarskiego. Świeża, chuda wołowina jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych.
19 lutego 2021

Czy soczewica jest zdrowa?

Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych, ale niektóre osoby muszą jej unikać.
18 lutego 2021

Awokado – 13 korzyści zdrowotnych jakie daje nam jedzenie awokado

Awokado to niesamowity owoc, który jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Jest skarbnicą zdrowych tłuszczy. Daje potężne korzyści zdrowotne.
17 lutego 2021

Sałata – która jest najlepsza dla mnie?

Sałata jest zdrowa i smaczna. Jest w czym wybierać, bo rodzajów sałaty jest naprawdę wiele. Każda z nich jest bogata w witaminy i minerały!
16 lutego 2021

Cukier – co warto wiedzieć o cukrze i jego zamiennikach

Cukier i zamienniki cukru to od lat bardzo gorący temat. Producenci słodkich wyrobów szukają substancji, które mogłyby zastąpić cukier, który zyskał bardzo złą sławę.
5 lutego 2021

Szpinak – 16 powodów, dlaczego warto go jeść!

Szpinak - jego niepozorne liście mają wiele cennych właściwości.. W tym artykule znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć o szpinaku.
1 lutego 2021

Słonecznik – 16 powodów, dlaczego warto jeść nasiona i kiełki słonecznika!

Słonecznik to zdrowy i smaczny element codziennej diety! Pestki słonecznika są źródłem witamin (witaminy E i witamin z grupy B) i minerałów.
25 stycznia 2021

Ryż… Biały, brązowy, dziki, czyli wszystko, co warto wiedzieć o ryżu

Ryż stanowi jeden z głównych składników diety bezglutenowej. Biały, brązowy, dziki… Wybór jest ogromny. Zobacz wszystko, co warto wiedzieć o ryżu.
22 stycznia 2021

Czarna rzepa – 10 powodów, dla których warto ją jeść!

Czarna rzepa to cudowne warzywo, pełne witamin i składników mineralnych. W prosty sposób można je przekształcić w smakowite kulinarne przysmaki.
19 stycznia 2021

Dlaczego stosujemy gluten pszenny jako dodatek do żywności?

Gluten to białko naturalnie występujące w zbożach, w tym pszenicy, jęczmieniu i życie. Działa jak spoiwo, utrzymując jedzenie razem i dodając „elastycznej” właściwości. Jakie ma zastosowanie jako dodatek do żywności?
19 stycznia 2021

Jak wykorzystuje się kwas askorbinowy jako dodatek do żywności?

Kwas askorbinowy to konserwant, przeciwutleniacz, regulator kwasowości, substancja klarująca. Czy jest bezpieczny w stosowaniu?
19 stycznia 2021

Czy guma guar jest zdrowa? Zaskakująca prawda

Guma guar to dodatek do żywności występujący w wielu produktach spożywczych. Czy można ją stosować bezpiecznie?
15 stycznia 2021

12 powodów dla których warto jeść paprykę

Papryka to rodzaj roślin należących do rodziny psiankowatych. Kapsaicyna (związek, który nadaje papryce charakterystyczny ostry smak) aktywuje termogenezę i przyspiesza spalanie w komórkach.
20 listopada 2020

Mam wynik testu COVID-19. Co dalej?

Jak odczytać wynik badania na przeciwciała wirusa COVID-19? Co może oznaczać wynik pozytywny, a co negatywny?
12 listopada 2020

Diagnostyka COVID-19: Jak działają testy na przeciwciała koronawirusa?

Przeciwciała anty-SARS-CoV-2 są wytwarzane przez układ odpornościowy człowieka zakażonego koronawirusem. To właśnie one stanowią cel testów serologicznych do diagnostyki COVID-19.
28 października 2020

W jaki sposób analiza genetyczna może być podstawą zaleceń dietetycznych?

Każdy organizm jest wyjątkowy, ma inne potrzeby, inne mocne i słabe strony. Uwarunkowane jest to zmiennością genetyczną. Bardzo popularne są diety eliminujące konkretne produkty i narzucające jeden, “właściwy” sposób odżywiania się.
19 października 2020

Jak geny wpływają na nasze zdrowie?

Czy geny warunkują występowanie wszystkich chorób? Jak badanie genetyczne może pomóc określić ryzyko choroby? Czy mamy wpływ na informacje zapisane w naszych genach?