Co wykrywają testy na nietolerancje pokarmowe klasy IgG? - Genelab - Laboratoria Nowej Ery
FB
FB
FB

Co wykrywają testy na nietolerancje pokarmowe klasy IgG?

Niektóre pokarmy mogą powodować złe samopoczucie i nieprawidłowe reakcje organizmu niezależnie od tego, czy uważamy je za zdrowe, czy nie. Mogą wywoływać objawy nietolerancji pokarmowej, takie jak bóle głowy, problemy trawienne, bóle stawów lub problemy skórne. Ustalenie, które pokarmy są przyczyną takiej reakcji, może być trudne, ponieważ reakcje nadwrażliwości na pokarm są często opóźnione o kilka godzin lub więcej. Dlatego właśnie mamy do dyspozycji całą gamę testów wykrywających alergie i nietolerancje pokarmowe. Nie wszystkie są jednak wartościowe.

Alergia i nietolerancja pokarmowa to nie to samo!

Te terminy często są używane zamiennie.

W przypadku alergii pokarmowej organizm reaguje bezpośrednio na pokarm. Reakcja pojawia się gwałtownie i może być bardzo niebezpieczna, prowadząc np. do powstania wstrząsu anafilaktycznego. Jest to reakcja IgE zależna, więc w tym przypadku badanie przeciwciał klasy E jest jak najbardziej słuszne. W czasie tej reakcji następuje, wydzielanie mediatorów przez komórki tuczne co prowadzi m.in. do powstania odczynu stanu zapalnego. Przeciwciała IgG nie wiążą się z komórkami tucznymi, z wyjątkiem klasy IgG4. Dlatego, jeśli mówimy o alergii lub nadwrażliwości, nie ma możliwości, by była ona IgG zależna. Ten pseudonaukowy termin, z którym często można się spotkać jest zwyczajnie fałszywy.

Przy nietolerancji, organizm nie przetwarza odpowiednio pokarmu, a reakcja występuje po czasie. Czasami objawy są znikome i niewidoczne, więc możemy całkowicie nie zdawać sobie sprawy z problemu, który zaistniał. Konsekwencje pojawiają się, gdy stale będziemy spożywać pokarm, który nam nie służy. Wówczas, prowadzi to do nakładania się reakcji nadwrażliwości. Jeśli dzieje się tak przez dłuży czas, doprowadzamy do wystąpienia przewlekłego stanu zapalnego. Po tym czasie w końcu pojawią się objawy.

Testy IgG – jak to działa?

Przeciwciała IgG są powszechnymi przeciwciałami surowicy krwi. Dzielą się na cztery podklasy IgG1, IgG2, IgG3, IgG4, które różnią się budową i właściwościami.

Testy przeciwciał IgG oferowane przez różne firmy, informują o poziomie IgG dla wielu produktów spożywczych (zwykle 90 do 100 produktów spożywczych w teście), twierdząc, że usunięcie żywności o wysokim mianie IgG może prowadzić wyeliminowania objawów.

Test wykonuje się z pobranej od pacjenta próbki krwi metodą immunoenzymatyczną. Po przeprowadzeniu badania, pacjent dostaje wynik, na którym oznaczone są produkty przyczyniające się do rzekomej nietolerancji. Często widoczne są również stopnie nietolerancji w zależności od stężenia przeciwciał IgG przeciwko antygenom danego produktu.

Niektóre strony internetowe podają nawet, że diety bazujące na tego typu teście mogą pomóc w objawach zespołu jelita drażliwego, autyzmu, mukowiscydozy, reumatoidalnego zapalenia stawów i padaczki.

Badania na nietolerancje pokarmowe IgG zależne, są błędnie stosowane są w celu diagnozy nadwrażliwości pokarmowej.

Przeciwciała IgG oznaczają ekspozycję na produkty — nie alergię. Testowanie przeciwciał IgG pozwalają zidentyfikować to, co ostatnio jedliśmy, co w przeszłości mogło być ewentualnie szkodliwe. Nie ma korelacji między wynikiem testu IgG a zdolnością do przyswajania danego pokarmu.

W rzeczywistości niektóre badania naukowe sugerują, że IgG może być markerem tolerancji pokarmowej, a nie nietolerancji. Biorąc pod uwagę brak korelacji między obecnością IgG a fizycznymi objawami choroby, towarzystwa naukowe jednoznacznie stwierdzają, że badanie przeciwciał IgG jest niepotwierdzonym i mylnym czynnikiem diagnostycznym. Wyniki nie są użyteczne klinicznie jako narzędzie do modyfikacji diety lub eliminacji żywności.

Testy IgG4

Istnieją testy badające jedynie przeciwciała IgG4. Ich stosowanie jest kompletną pomyłką. Co ciekawe mają one udowodnione powiązanie z tolerancją (a nie nietolerancją) antygenów pokarmowych, a ich poziom obniża się w czasie występowania nadwrażliwości i rośnie w czasie odczulania. Wynika to z faktu, że wiążą kompetencyjnie z antygenami, zajmują miejsce należne przeciwciała IgE, które odpowiadają za alergię.

Jak wskazują badania, obecność IgG jest prawdopodobnie normalną odpowiedzią układu odpornościowego na kontakt z żywnością. W rzeczywistości wyższe poziomy IgG4 w żywności są związane z tolerancją na daną żywność, a nie wrażliwością.

 

O wiele bardziej skuteczne wśród testów nietolerancji pokarmowej są testy cytotoksyczności składników pożywienia testy nietolerancji pokarmowej!

Nowoczesne testy cytotoksyczności składników pożywienia — testy nietolerancji pokarmowej wykonywane są w laboratorium diagnostycznym Genelab.pl. To badania na nietolerancje pokarmowe z krwi żylnej, które pozwalają zidentyfikować te pokarmy, które właśnie teraz, w momencie wykonywania badania, wywołują reakcję układu odpornościowego. Wykrywa więc całe spektrum reakcji alergicznych, także typu opóźnionego.

Dieta eliminacyjno-rotacyjna wdrożona na podstawie testu nietolerancji pokarmowej takiego jak np. Kod Metaboliczny 200 przynosi niemal natychmiastowe rezultaty.


Dostępne są panele testów na nietolerancje badające reakcję układu odpornościowego na 21 do 222 produktów.

Immunologiczne testy na nietolerancje pokarmowe zalecane dla osób z przewlekłymi chorobami:

Immunologiczne testy  na nietolerancje pokarmowe zalecane dla osób zdrowych oraz dla dzieci z nadwagą i otyłością:

Dowiedz się więcej:

 

Gdzie znajdują się punkty pobrań? Punkty konsultacyjne  Profesjonalne testy na nietolerancje pokarmowe