Najczęściej objawy nietolerancji pokarmowej są trudne do zdefiniowania.
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nasze złe samopoczucie może wynikać z nietolerancji pokarmowej. Reakcje pojawiają się nawet kilkanaście do kilkudziesięciu godzin po kontakcie z substancją alergizującą. Dlatego tak ważna jest obserwacja i szybka reakcja.
Najczęściej spotykane objawy, które powinny wzbudzić nasz niepokój i przekonać nas do precyzyjnej diagnostyki naszego organizmu.
- problemy ze strony układu pokarmowego (wymioty, refluks, wzdęcia, zaparcia, biegunki, zespół jelita nadwrażliwego IBS, hemoroidy, zespół złego wchłaniania, zapalenia jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, ból brzucha, zgaga, gorzki smak w ustach),
- problemy ze strony układu oddechowego (astma, nieżyt nosa, zapalenie zatok),
- problemy dermatologiczne (pokrzywka, wykwity skórne, atopowe zapalenie skóry AZS, trądzik, łuszczyca, egzemy, wypryski),
- problemy ze strony układu nerwowego (migreny, zaburzenia koncentracji, zmiany nastrojów, zły humor, lęki, depresje, bezsenność, spadek energii po posiłku, senność, zawroty głowy),
- problemy z układem mięśniowo-szkieletowym (zapalenie stawów, bóle stawów i mięśni, fibromialgia, chroniczne zmęczenie),
- inne (cukrzyca, nadwaga/niedowaga, łzawienie oczu, spuchnięte powieki, wysokie ciśnienie krwi),
- autyzm, ADHD.
Jeśli do tego dodamy problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, np. szybka utrata wagi lub szybkie przybieranie na wadze, jeżeli już występuje nadwaga, otyłość, zespół metaboliczny czy obrzęk lipidowy, z którymi pomimo stosowania różnych diet, ćwiczeń na siłowni i ograniczenia jedzenia nie możemy sobie poradzić – warto wnikliwie przyjrzeć się temu, co jemy. Najprawdopodobniej zmagamy się z przewlekłym stanem zapalnym wywołanym przez ukrytą, opóźnioną niepożądaną reakcję pokarmową.
Jak powiedział ojciec nietolerancji pokarmowych dr Theron Randolph:
“Opóźniona alergia pokarmowa jest najczęściej niezdiagnozowaną przyczyną naszych dolegliwości”
Nietolerancja pokarmowa jest dietozależna?
Od kilkudziesięciu lat obserwujemy, że większość dolegliwości jest dietozależna, ale do chwili zbadania związku nadwrażliwości z badaniami – nie wiadomo było jak to zdiagnozować składniki pokarmowe, które wywołują ten stan zapalny.
Nietolerancja pokarmowa może zostać wykryta jedynie poprzez właściwe testy na nietolerancje pokarmowe.
Testy sytotoksyczności składników pożywiania (na nietolerancję pokarmową) pozwalają na zdiagnozowanie przyczyn dolegliwości, wywołanych przez nadwrażliwość na pokarmy.
Aby zweryfikować, co jest przyczyną objawów, warto wykonać badania na nietolerancje pokarmowe. Najskuteczniejszymi, co zostało udowodnione naukowo, badaniami nietolerancji pokarmowej są Testy sytotoksyczności składników pożywiania (na nietolerancję pokarmową).
Ze względu na wysoką czułość testy cytotoksyczności pokarmów są najbardziej odpowiednie do diagnozowania niepożądanych reakcji na pokarm, takich jak nietolerancja pokarmowa i opóźniona alergia pokarmowa.
Dostępne są panele testów na nietolerancje badające reakcję układu odpornościowego na 21 do 222 produktów.
Immunologiczne testy na nietolerancje pokarmowe zalecane dla osób z przewlekłymi chorobami:
- Kod Metaboliczny 200 na 201 składników pożywienia – [woo_price id=”1607“]
- Food Chemical Scan 21 na 21 chemicznych dodatków do żywności – cena [woo_price id=”1728“]
Immunologiczne testy na nietolerancje pokarmowe zalecane dla osób zdrowych oraz dla dzieci z nadwagą i otyłością:
- Kod Metaboliczny 145 na 145 składników pożywienia – cena [woo_price id=”1496“]
- Kod Metaboliczny 51 na 51 składników pożywienia – cena [woo_price id=”1595“]
- Kod Metaboliczny VEGE 51 na 51 składników pożywienia – cena [woo_price id=”1596“]
- Food Chemical Scan 21 na 21 chemicznych dodatków do żywności – cena [woo_price id=”1728“]
Dowiedz się więcej:
Testy na nietolerancje pokarmowe | Czy istnieje jakiś sposób ceyfikacji badań nietolerancji pokarmowej? | Czym jest nietolerancja pokarmowa? |
---|