Naukowcy od dawna szukają najskuteczniejszego sposobu odżywiania, który pomoże w procesie utraty wagi. Obecnie wiemy, że różnice genetyczne powodują, że nie wszyscy ludzie są w stanie trawić, wchłaniać lub eliminować te same pokarmy równie skutecznie. Wiele diet zawodzi dlatego, że nie są dobierane indywidualnie.
Nutrigenomika ma na celu określenie różnic genetycznych u różnych osób oraz ich wpływ na metabolizm i trawienie różnych rodzajów żywności. Te różnice genetyczne w sekwencji par zasad, nazywane są polimorfizmami pojedynczego nukleotydu (SNP).
Uprośćmy to trochę: zasadniczo każdy człowiek ma odrębne cechy genetyczne — inny genotyp. Nasza zdolność do trawienia pewnych pokarmów może zależeć od tego, czy mamy gen potrzebny do stworzenia enzymu, który metabolizuje i rozkłada ten pokarm. Niektórzy z nas mogą po prostu nie mieć enzymu lub po prostu nie wytwarzać go w wystarczającej ilości. Jeśli jesz żywność, której organizm nie jest w stanie skutecznie rozłożyć, Twoje ciało może gromadzić te dodatkowe kalorie i magazynować je w formie fałdek na brzuchu, których tak uporczywie starasz się pozbyć. Spożywanie pokarmów, które nie są kompatybilne z Twoimi genami, może sprawić, że zawsze będziesz głodny, niedożywiony, ospały. Pojawi się wiele innych nieprzyjemnych skutków ubocznych i przewlekłych chorób, które są silnie powiązane z żywieniem.