Czarna rzepa - 10 powodów, dla których warto ją jeść!
FB
FB
FB

Czarna rzepa – 10 powodów, dla których warto ją jeść!

Nazwa: Czarna rzepa – Raphanus sativus niger
Pozycja w teście Kod Metaboliczny 200: rzepa – 37 

Rodzina biologiczna czarnej rzepy: Czarna rzodkiew pochodzi z rodziny roślin krzyżowych.

Czarna rzepa nazywana też czarną rzodkwią pochodzi z rodziny krzyżowych. Należy do najstarszych roślin uprawianych w Azji, Europie i Afryce. Prawdopodobnie uprawiano ją tam już w starożytności!

Rośnie na wszystkich glebach, ale tylko z tych głębokich gleb rzepa jest delikatna i soczysta. Czarna rzepa w stanie dzikim występuje dość powszechnie na wybrzeżach Morza Śródziemnego, jednak w Polsce znamy tylko jej odmiany uprawne. 

Czarna rzepa jest warzywem korzeniowym, odmianą rzodkiewki ozimej. Nazywa się również rzodkiewką czarną hiszpańską lub rzodkiewką Erfurter. Czarne rzepy możemy znaleźć zarówno w postaci okrągłej, jak i wydłużonej. 

Korzeń tej rośliny to bulwa pokryta czarną skórką, pod którą kryje się biały miąższ o ostrym smaku. 

Czarna rzepa może być składnikiem wielu przepisów.

Czarna rzepa ma wiele zastosowań!

Czarna rzepa to cudowne warzywo, pełne witamin i składników mineralnych. W prosty sposób można je przekształcić w smakowite kulinarne przysmaki. 

Dlatego jest to jedno z najciekawszych i najbardziej niedocenianych warzyw – ma wiele walorów odżywczych i leczniczych!

Surówki z czarnej rzepy podawano razem z czosnkiem i cebulą robotnikom budującym piramidy w Egipcie, co uwiecznia napis na piramidzie Cheopsa.  Czarna rzepa może być jedzona na surowo, starta albo pod postacią świeżego soku. W Turcji sok z rzepy jest napojem narodowym. Można spotkać ją także pod postacią nalewki.

Wartości odżywcze czarnej rzepy na 100g: 

  • Energia 33kcal
  • Białko 1,1g
  • Tłuszcz 0,3g
  • Węglowodany 4,7g
  • Błonnik 3,5g

Nie jedz tego, co Ci szkodzi, tylko to, co Cię odżywia!

Kompletny Przewodnik po testach na nietolerancje pokarmowe dla niespecjalistów.

Dlaczego warto jeść czarną rzepę? 

  1. Czarna rzepa działa wzmacniająco na włosy.

    Polecana jest dla osób, których włosy tracą „blask” i wyglądają na zmęczone. Czarna rzepa reguluje także produkcję sebum. W bulwach rzepy jest również rafanina i rafanol (związki siarkowe) o działaniu odkażającym i przeciwłojotokowym

  2. Słynie ze swojego działania jak skuteczny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny.

    Czarna rzepa polecana jest w bólach reumatycznych oraz nerwobólach.

  3.  Czarna rzodkiew leczy wątrobę

    Od dawna czarną rzepą leczono schorzenia wątroby i woreczka żółciowego. Z wyciągu czarnej rzepy produkuje się znany lek raphacholin (od łacińskiej nazwy – raphanus). Wyciągi z czarnej rzodkwi posiadają silne właściwości moczopędne, odtruwające, wzmagające produkcję żółci i odkażające układ pokarmowy.

  4. To sposób na zaparcia

    Produkty zawierające wyciągi z czarnej rzepy są bardzo skuteczne w leczeniu zaparć i w niedostatecznej produkcji soku żołądkowego.

  5. To bogactwo składników odżywczych

    Czarna rzodkiew ma w sobie ogrom witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminy z grupy B, a także potas, magnez, żelazo, wapń, cynk, fosfor i molibden. W związku z tym czarna rzepa to niezwykle wartościowe warzywo, które w prosty sposób można przekształcić w smakowite kulinarne przysmaki. Jest to niezwykle cenny składnik na przykład soku warzywnego.

  6.  Wspomaga układ nerwowy

    Jest także bogata w błonnik i kwas foliowy. Kwas foliowy między innymi reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek oraz wpływa dodatnio na układ nerwowy i mózg!

  7. To bogactwo glukozynolanów

    Czarna rzepa zawiera glukozynolany, które wykazują działanie antynowotworowe i bakteriobójcze. Częste spożywanie produktów bogatych w glukozynolaty może zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, płuca i żołądka.

  8. Naturalne oczyszczanie

    Czarna rzodkiew hamuje również zmiany błonowe spowodowane dietą wysokotłuszczową, jednocześnie wzmacniając naturalne działanie oczyszczające, chroniące błony śluzowe przed peroksydacją lipidów w okrężnicy.

  9. Czarna rzepa dla zdrowia skóry

    To niesamowite warzywo pozwala zachować jędrną i gładka skórę. Jest bogactwem antyoksydantów oraz witaminy C. 

  10. Sposób na anemię

    Czarną rzodkiew w medycynie ludowej stosowano powszechnie w kuracjach leczących anemię.