Ogórki - dlaczego warto je jeść? 10 korzyści zdrowotnych ogórka!
FB
FB
FB

Ogórki – dlaczego warto je jeść?

Ogórki - dlaczego warto je jeść?

Ogórki siewne

Ogórek to rodzaj rośliny jednorocznej z rodziny dyniowatych. Obejmuje ok.52 – 55 gatunków. Ogórek siewny w Indiach uprawiany był już ok. 3 tys. lat temu, później natomiast został szeroko rozpowszechniony i obecnie znany jest we wszystkich strefach klimatycznych. 

Owoce ogórka siewnego wykorzystywane są powszechnie w kuchni wielu krajów. Nazwa odnosi się zarówno do rośliny płożącej, jak i jej cylindrycznych, jadalnych owoców.

Ogórki znajdują zastosowanie zarówno jako roślina uprawna –  jako warzywo dla żółtych lub zielonych owoców spożywanych w postaci surowej, kiszonej, konserwowej (w tym marynowanej). oraz jako roślina kosmetyczna – sok ogórkowy może oczyszczać skórę oraz zalecany jest nawet dla skóry bardzo wrażliwej. 

Ogórki – pozycja w teście
Kod Metaboliczny 200: 93

Wartości odżywcze ogórka surowego w 100g:

Wartości odżywcze ogórka surowego w 100g: 

  • Wartość energetyczna 14 kcal
  • Białko 0,7g
  • Węglowodany 2,9g
  • Tłuszcze 0,1 g
  • Woda 95,8g
  • Witamina C 8,0 mg
  • Ryboflawina (B2) 0,038 mg
  • Witamina B6 0,04 mg
  • Foliany 0,015 mg
  • Witamina A 0,028 mg
  • Fosfor 23 mg
  • Magnez 8 mg
  • Potas 125 mg
  • Miedź 0,11 mg
  • Cynk 0,24 mg
  • Mangan 0,08 mg

Poznaj właściwości zdrowotne ogórków! 

Ogórek w większości składa się z wody

1. Ogórek w większości składa się z wody

Ogórek w około 96 procentach składa się z wody, dlatego szybko pozwala ugasić pragnienie w gorące dni oraz jest doskonałym źródłem wody pochodzącej z pożywienia. 

Jednocześnie jest bardzo niskokaloryczny, dlatego chętnie po niego mogą sięgać osoby dbające o zgrabną sylwetkę. 

2. Ogórki wykazują działanie przeciwnowotworowe

Ogórki zawierają fitoskładniki, głównie flawonoidy, lignany, triterpeny, które mogą wykazywać właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne.

W ogórku znajduje się kukurbitacyna C, której obecność uwarunkowana jest genetycznie. Kukurbitacyna występująca w ogórku jest substancją bezpieczną dla ludzi. Nie posiada właściwości toksycznych, a liczne badania naukowe potwierdzają jej szereg właściwości leczniczych, takich jak powstrzymywanie rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych m.in. jelita grubego, piersi czy płuc.

Ogórki wykazują działanie przeciwnowotworowe
Ogórki działają moczopędnie.

3. Te zielone warzywa działają moczopędnie

Ogórek jest jednym z najlepszych diuretyków ze względu na wysoką zawartość wody. Ogórki mogą pomóc usuwać toksyny z organizmu, a ich regularne spożycie  może nawet pomóc rozpuścić i usunąć kamienie nerkowe. 

Warzywo to pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, bo jest bardzo pomocne przy obrzękach oraz opuchliźnie ciała. 

4. Wspomagają pracę przewodu pokarmowego

Dzięki zawartości związków takich jak kukurbitacyna ogórki mogą pobudzać trawienie, wzmagać wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego oraz żółci. Działają również przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

Dzięki zawartości wody i błonnika ogórki mogą również łagodzić zaparcia.

Ogórki wspomagają pracę przewodu pokarmowego.
Ogórki mają Posiadają niski Indeks Glikemiczny

5. Posiadają niski Indeks Glikemiczny

Indeks glikemiczny ogórka jest niski i wynosi 15, w związku z tym mogą włączyć go do swojej diety osoby chore na cukrzycę. Z badań wynika, że regularne spożywanie tego warzywa może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, a także cholesterolu LDL.  

6. Ogórki pomagają w zachowaniu zdrowych struktur naszego organizmu

Te zielone warzywa zawierają dwutlenek krzemu, który jest niezbędny do zachowania zdrowia kości, tkanki łącznej oraz skóry. Ogórki mają korzystny wpływ na odpowiednie nawilżenie skóry oraz przeciwdziałają stanom zapalnym. Dodatkowo zawartość krzemu w ogórku sprawia, że ma on pozytywny wpływ na włosy. Zapobiega ich wypadaniu, wzmacnia strukturę oraz przyśpiesza wzrost.

Badania dowodzą, że ogórki mogą chronić także przed chorobami układu krążenia oraz osteoporozą.

Ogórki pomagają w zachowaniu zdrowych struktur Naszego organizmu

7. Ogórki zawierają w sobie cenne składniki mineralne

Ogórki nie posiadają zbyt wielu witamin, jedynie niewielkie ilości witamin z grupy B. Zasobne są natomiast w potas, fosfor. Dostarczają także niewielkich ilości wapnia, magnezu oraz cynku. Wiele z tych składników znajduje się w skórce ogórka. 

8. Wyciąg z ogórka

Wyciągi z ogórka możemy znaleźć w wielu kosmetykach. Są one polecane zwłaszcza osobom z cerą tłustą i trądzikową, ponieważ normalizują pracę gruczołów łojowych, a co za tym idzie przyczyniają się do zmniejszenia ilości wydzielanego sebum. Zamykają rozszerzone pory i działają kojąco na podrażnienia.

Obniża stany zapalne w organizmie oraz wspomaga pracę układu nerwowego.

9. Obniża stany zapalne w organizmie oraz wspomaga pracę układu nerwowego

Wyciąg z ogórka pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie przez hamowanie aktywności enzymów prozapalnych.  

Ogórek zawiera fisetynę czyli polifenol roślinny z grupy flawonoidów. Związek ten – jak wykazano w badaniach – poprawia pamięć i uczenie się, zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera oraz chroni komórki nerwowe przed starzeniem się.

10. Doskonale nadaje się do wielu potraw

Ogórki mogą występować na naszych stołach pod wieloma postaciami. Często dodawane są one do sałatek, kanapek, koktajli a także jako dodatek warzywny do obiadu. 

Surowe ogórki stanowią fantastyczny pomysł na przekąski dla dzieci zwłaszcza w gorące letnie dni. 

Ogórek doskonale nadaje się do wielu potraw.

Szukasz ciekawych sposobów na wykorzystanie ogórka? Zajrzyj na dietadiet.pl !

dietadiet