Nasiona słonecznika
Nasiona słonecznika to przepyszna przekąska, po którą chętnie sięgają mieszkańcy całego świata. W smaku są łagodnie orzechowe, można je jeść łuskane lub dodać do sałatek, domowego musli i płatków śniadaniowych. Nie można o nich zapomnieć również podczas wypiekania domowego chleba i ciasteczek. Nasiona są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Słonecznik jest także źródłem witamin. Przede wszystkim witaminy E, witamin z grupy B oraz A i D. 100 gramów pestek zawiera 570 kalorii i ok. 49 g tłuszczu. Dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych przede wszystkim z grupy omega 6. Jednak przy niskiej zawartości kwasów omega 3 stanowi to jego wadę.
Kiełki słonecznika
Na naszą uwagę zasługują również kiełki słonecznika. Te bardzo delikatne roślinki, kiełki słonecznika są niskokaloryczne – prawie wcale nie zawierają tłuszczów ani węglowodanów. Dostarczają organizmowi umiarkowane ilości białka, w tym cenne niezbędne aminokwasy.
W kiełkach słonecznika możemy również znaleźć moc witamin! To przede wszystkim witaminy A, C, E, w także witaminy z grupy B. Kiełki słonecznika zawierają również wiele cennych mikro- i makroskładników.
Delikatne i orzeźwiające kiełki słonecznika to prawdziwy przysmak – są chrupiące, mają lekko orzechowy smak z wyczuwalną nutą cytryny i migdałów.