Sałata to królowa warzyw liściastych!
Wśród warzyw liściowych na naszych stołach królują sałaty. Sałata siewna już w Starożytnej Grecji i Rzymie była znanym i popularnym warzywem! Obok najpopularniejszej sałaty masłowej wyhodowano wiele innych odmian sałaty, które różnią się kolorami i kształtami liści.
Najczęściej sałata kojarzy się nam z daniami lekkostrawnymi, które znajdują się w dietach odchudzających, jednak warto wprowadzić ją do codziennego menu, nawet jeśli nie jesteśmy na diecie!
Warzywo to jest niskokaloryczne, dzięki czemu możemy zajadać się sałatą bez limitu. Co więcej, sałata to cenne źródło witamin i minerałów.
Odmiany Sałaty:
Możemy wyróżnić wiele odmian sałaty. Wśród nich znajdziemy: sałatę masłową, kruchą, rzymską, dębolistną, sałatę Lollo, Radicchio czy Cykorię endywię.
Rodzina biologiczna: pochodzi z rodziny astrowatych