8. Tłuszcz zawarty w awokado może pomóc w absorpcji składników odżywczych z pokarmów roślinnych
Nie wystarczy jeść produkty bogate w składniki odżywcze. Aby odnieść korzyści musimy także je przyswoić, czyli przenieść je z przewodu pokarmowego do wszystkich pojedynczych komórek organizmu, gdzie można je wykorzystać.
Niektóre składniki odżywcze są rozpuszczalne w tłuszczach, co oznacza, że muszą być połączone z tłuszczem, aby można je było wykorzystać. Należą do nich witaminy A, D, E i K, a także przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy.
Istnieje badanie, które wykazało, że dodanie awokado lub oleju z awokado do sałatki lub salsy może zwiększyć absorpcję antyoksydantów od 2,6 aż do 15 razy!
W związku z tym, jest więc ono nie tylko bardzo pożywne, ale może znacznie zwiększyć wartość odżywczą innych pokarmów roślinnych, które jemy.