Nazwa: Czarna rzepa – Raphanus sativus niger
Pozycja w teście Kod Metaboliczny 200: rzepa – 37
Rodzina biologiczna czarnej rzepy: Czarna rzodkiew pochodzi z rodziny roślin krzyżowych.
Czarna rzepa nazywana też czarną rzodkwią pochodzi z rodziny krzyżowych. Należy do najstarszych roślin uprawianych w Azji, Europie i Afryce. Prawdopodobnie uprawiano ją tam już w starożytności!
Rośnie na wszystkich glebach, ale tylko z tych głębokich gleb rzepa jest delikatna i soczysta. Czarna rzepa w stanie dzikim występuje dość powszechnie na wybrzeżach Morza Śródziemnego, jednak w Polsce znamy tylko jej odmiany uprawne.
Czarna rzepa jest warzywem korzeniowym, odmianą rzodkiewki ozimej. Nazywa się również rzodkiewką czarną hiszpańską lub rzodkiewką Erfurter. Czarne rzepy możemy znaleźć zarówno w postaci okrągłej, jak i wydłużonej.
Korzeń tej rośliny to bulwa pokryta czarną skórką, pod którą kryje się biały miąższ o ostrym smaku.