Czy guma guar jest zdrowa? Zaskakująca prawda - Genelab - Laboratoria Nowej Ery
FB
FB
FB

Czy guma guar jest zdrowa? Zaskakująca prawda

Co to jest guma guar?

Guma guar jest wytwarzana z bielma rośliny strączkowej Cyamopsis tetragonoloba. Jest więc dodatkiem pochodzenia naturalnego zbudowanym z długiego łańcucha związanych cząsteczek węglowodanów. Łańcuch ten składa się z dwóch cukrów zwanych mannozą i galaktozą.

Guma guar jest często stosowana jako dodatek do żywności w wielu przetworzonych produktach spożywczych.

Jest szczególnie przydatna w produkcji żywności, ponieważ jest ma właściwości higroskopijne i może wchłaniać wodę. Posiada także silne cechy żelujące. Dzięki temu gumę guar w przemyśle spożywczym najczęściej stosuje się jako zagęszczacz.

Czy guma guar jest bezpiczna

Czy guma guar jest bezpieczna dla zdrowia?

Guma guar spożywana w małych dawkach jest nieszkodliwa dla zdrowia. Food and Drug Administration (FDA) uważa, że ​​jest to dodatek bezpieczny do spożycia w określonych ilościach w różnych produktach spożywczych. Nadmiar może jednak powodować dolegliwości takie jak skurcze jelit, mdłości, wzdęcia, biegunka. 

Produkty zawierające gumę guar

Guma guar jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Często zawierają go następujące pokarmy:

  • lody;
  • jogurty;
  • kefir;
  • sosy do sałatek;
  • chleby;
  • pieczywo bezglutenowe;
  • sosy;
  • płatki śniadaniowe;
  • soki warzywne;
  • puddingi;
  • gotowe zupy;
  • sery.

Oprócz produktów spożywczych gumę guar można znaleźć także w kosmetykach, lekach, tekstyliach i produktach papierniczych. 

Guma guar jako dodatek do żywności oznaczana jest symbolem E 412.

Pozycja w teście Food Chemical Scan: 17 

Stosowanie gumy guar może mieć pewne zalety

Guma guar jest dobrze znana ze swojej zdolności do zagęszczania i stabilizowania produktów spożywczych, ale może również zapewniać pewne korzyści zdrowotne.

Guma guar wspomaga pracę ukłądu pokarmowego.

Guma guar wspomaga  pracę układu pokarmowego 

Ponieważ guma guar jest bogata w błonnik, może wspierać zdrowie jelit.

Jedno z badań wykazało, że pomaga złagodzić zaparcia poprzez usprawnienie perystaltyki w przewodzie pokarmowym. Dodatkowo może działać jako prebiotyk, sprzyjając rozwojowi dobrych bakterii i ograniczając wzrost szkodliwych bakterii jelitowych. 

Dzięki swojej potencjalnej zdolności do usprawniania pracy układu pokarmowego, może również pomóc w leczeniu zespołu jelita drażliwego (IBS).

Jedno 6-tygodniowe badanie z udziałem 68 osób z IBS wykazało, że częściowo zhydrolizowana guma guar złagodziła objawy IBS. Dodatkowo u niektórych osób zmniejszała częstość występowania wzdęć i jednocześnie zwiększała częstość wyróżnień. 

Guma guar może obniżać poziom cukru we krwi 

Guma guar to rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który może spowolnić wchłanianie cukru z pożywienia i prowadzić do obniżenia poziomu cukru we krwi.

W jednym badaniu osobom z cukrzycą podawano gumę guar 4 razy dziennie przez 6 tygodni. Okazało się, że guma guar doprowadziła do znacznego spadku poziomu cukru we krwi i 20% spadku cholesterolu LDL.  

W innym badaniu zaobserwowano podobne wyniki, pokazujące, że spożywanie gumy guar znacznie poprawiło kontrolę poziomu cukru we krwi u 11 osób z cukrzycą typu 2. 

Cholesterol we krwi a guma guar 

Cholesterol we krwi a guma guar 

Wykazano, że rozpuszczalne włókna gumy guar, mają działanie obniżające poziom cholesterolu. Błonnik w niej zawarty wiąże się z kwasami żółciowymi w organizmie, powodując ich wydalanie. Zmniejszamy wówczas poziom kwasów żółciowych we krwi. Mobilizuje to wątrobę do wykorzystywania cholesterolu w procesie wytwarzania kolejnych porcji kwasów żółciowych, dzięki czemu obniżamy ogólny poziomu cholesterolu. 

Guma guar jest pomocna w utrzymaniu prawidłowej wagi.

Utrzymanie wagi

Niektóre badania wykazały, że guma guar może pomóc w procesie odchudzania i kontroli apetytu. 

Guma guar poprawia uczucie sytości i zmniejsza liczbę kalorii spożywanych podczas podjadania w ciągu dnia. Dodatkowo spowalnia ona trawienie skrobi, poprzez tworzenie wokół jej ziaren żelowej otoczki utrudniającej dostęp enzymom trawiennym.

Nadmiar gumy guar może mieć jednak negatywne skutki

Mimo wielu zalet, spożywanie dużych ilości gumy guar może mieć negatywne skutki zdrowotne.

W latach 90-tych na rynku pojawił się lek odchudzający o nazwie „Cal-Ban 3000”. Zawierał dużą ilość gumy guar, która pęczniała w żołądku 10–20 krotnie, co miało zapewniać uczucie sytości. Niestety, tak duża ilość powodowała poważne problemy, w tym niedrożność przełyku i jelita cienkiego. Te niebezpieczne skutki uboczne ostatecznie doprowadziły FDA do wprowadzenia zakazu stosowania gumy guar w produktach odchudzających. 

Należy jednak pamiętać, że te skutki uboczne były spowodowane ogromnymi dawkami gumy guar, znacznie większymi niż ilość znajdująca się w większości produktów spożywczych. FDA określa dokładnie maksymalny, dopuszczalny poziom gumy guar dla różnych produktów spożywczych, od 0,35% w wypiekach do 2% w przetworzonych sokach warzywnych.

Gdy pojawiają się skutki uboczne, zwykle obejmują one łagodne objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak gazy, biegunka, wzdęcia i skurcze. 

Guma guar może nie być dla wszystkich

Chociaż guma guar spożywana z umiarem może być ogólnie bezpieczna dla większości, niektórzy powinni całkowicie ograniczyć jej spożycie.

Ten dodatek może wywołać reakcję alergiczną u niektórych osób. Dzięki badaniu cytotoksyczności dodatków do żywności Food Chemical Scan możesz sprawdzić czy masz nadwrażliwość na ten składnik pożywienia. Pozwoli Ci to uniknąć przykrych skutków przewlekłego stanu zapalnego, który jest wywoływany przez nietolerancje na dodatki do żywności. 

Jeśli dowiesz się, że jesteś wrażliwy na gumę guar, najlepiej całkowicie ograniczyć jej spożycie.

Food Chemical Scan 12

Pierwszy w Polsce test na nietolerancje pokarmowe konserwantów w żywności

Test cytotoksyczności składników pożywienia z krwi wykrywa całe spektrum niepożądanych reakcji na 21 pokarmowych dodatków do żywności (testy na nietolerancje pokarmowe i opóźnioną alergię pokarmową), polecany jako uzupełnienie pokarmowych testów na nietolerancje pokarmowe.

BIBLIOGRAFIA
  1. Thombare N, Jha U, Mishra S, Siddiqui MZ. Guar gum as a promising starting material for diverse applications: A review. Int J Biol Macromol. 2016 Jul;88:361-72. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2016.04.001. Epub 2016 Apr 1. PMID: 27044346.
  2. Polymeros D, Beintaris I, Gaglia A, Karamanolis G, Papanikolaou IS, Dimitriadis G, Triantafyllou K. Partially hydrolyzed guar gum accelerates colonic transit time and improves symptoms in adults with chronic constipation. Dig Dis Sci. 2014 Sep;59(9):2207-14. doi: 10.1007/s10620-014-3135-1. Epub 2014 Apr 8. PMID: 24711073.
  3. Mudgil D, Barak S, Patel A, Shah N. Partially hydrolyzed guar gum as a potential prebiotic source. Int J Biol Macromol. 2018 Jun;112:207-210. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.01.164. Epub 2018 Feb 2. PMID: 29414731.
  4. Gunness P, Gidley MJ. Mechanisms underlying the cholesterol-lowering properties of soluble dietary fibre polysaccharides. Food Funct. 2010 Nov;1(2):149-55. doi: 10.1039/c0fo00080a. Epub 2010 Sep 30. PMID: 21776465.