Co to jest dieta bezglutenowa?
Zasadniczo jest to dieta, która usuwa wszystkie pokarmy zawierające lub zanieczyszczone glutenem. Ponieważ produkty pełnoziarniste zawierające gluten, są jednocześnie źródłem błonnika i składników odżywczych, w tym witamin z grupy B, magnezu, żelaza, ważne jest, aby uzupełniać brakujące składniki odżywcze. Oprócz spożywania naturalnie bezglutenowej żywności takiej jak owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, ryby, jaja i drób, warto wdrożyć do jadłospisu następujące produkty pełnoziarniste, które są również z natury bezglutenowe:
- Komosa ryżowa;
- Ryż;
- Gryka;
- Amarant;
- Proso;
- Kukurydza;
- Sorgo;
- Teff;
- Owies bezglutenowy.
Kluczowe jest również, aby nie polegać na przetworzonej żywności bezglutenowej, która może mieć wysoką kaloryczność, zawierać cukier, tłuszcze nasycone i sód oraz niską zawartość składników odżywczych. Bezglutenowe ciastka, frytki i inne przekąski są często wytwarzane z przetworzonego ryżu, tapioki, kukurydzy lub mąki ziemniaczanej, dlatego lepiej ich unikać.