Dlaczego stosujemy gluten pszenny jako dodatek do żywności? - Genelab - Laboratoria Nowej Ery
FB
FB
FB

Dlaczego stosujemy gluten pszenny jako dodatek do żywności?

Dlaczego stosujemy gluten pszenny jako dodatek do żywności?

 Dlaczego stosujemy gluten pszenny jako dodatek do żywności?

 Gluten to białko naturalnie występujące w niektórych ziarnach, w tym pszenicy, jęczmieniu i życie. Działa jak spoiwo, utrzymując konsystencję ciasta i dodając mu elastyczności. Pomyśl o wizycie w pizzerii, gdzie kucharz rzuca i rozciąga kulkę ciasta. Bez glutenu ciasto łatwo by się rozrywało. 

Produkty pszenne, takie jak chleb, wypieki, ciastka, płatki śniadaniowe i makaron zwykle zawierają gluten.

Gdzie znajdziemy gluten pszenny?

Produkty pszenne, takie jak chleb, wypieki, ciastka, płatki śniadaniowe i makaron zwykle zawierają gluten. Jest on również składnikiem produktów na bazie jęczmienia, w tym słodu, barwników spożywczych, octu słodowego i piwa.

Jednak gluten może również występować w innych, mniej oczywistych produktach spożywczych, takich jak:

  • zupy
  • sosy
  • dressingi do sałatek

Gluten niejedno ma imię 

Wielu producentów żywności używa glutenu pszennego w produktach mięsnych, aby wydłużyć trwałość mięsa i żywności wegetariańskiej, aby zwiększyć zawartość białka. Takie działania znacznie obniżają koszty produkcji. Gluten znajdziemy wówczas pod nazwami takimi jak: seitan, hydrolizowane białko pszenicy, białko pszenicy, hydrolizowane białko roślinne, hydrolizowane białko roślinne i teksturowane białko roślinne. 

Gluten nadaje także produktom miękką, elastyczną i wilgotną teksturę. Dlatego stosowany jest jako dodatek w wypiekach, deserach, makaronach, sosach, przekąskach i gotowych posiłkach. Wówczas gluten występuje pod nazwami takimi jak: emulgator, skrobia spożywcza, modyfikowana skrobia spożywcza, dekstryna, maltodekstryna i guma roślinna. Możliwe, że niektóre z tych dodatków pochodzą ze źródeł bezglutenowych, takich jak kukurydza lub ryż, ale przy diecie bezglutenowej w razie wątpliwości najbezpieczniej unikać tych produktów.

Gluten niejedno ma imię - występuje pod różnymi nazwami.

Kiedy należy bezwzględnie unikać glutenu? 

Dietę bezglutenową należy wprowadzić z powodu: 

  • Nietolerancji glutenu: osoba wrażliwa na gluten może odczuwać ból brzucha, wzdęcia, biegunkę, zaparcia, bóle głowy i zmęczenie po spożyciu glutenu. Wyeliminowanie glutenu z diety może złagodzić te objawy.
  • Celiakia: Jest to choroba autoimmunologiczna, w której nietolerancja glutenu uszkadza jelito cienkie, prowadząc do upośledzenia wchłaniania składników odżywczych. Osoba z celiakią powinna stosować dietę całkowicie bezglutenową.

Czy dla zdrowych osób gluten jest bezpieczny? 

Gluten może powodować poważne skutki uboczne u niektórych osób niechorujących na celiakię. Niektórzy ludzie reagują inaczej na gluten. Organizm traktuje go jako toksynę, co powoduje nadmierne reagowanie komórek odpornościowych i atakowanie własnego organizmu. Jeśli nieświadomie wrażliwa osoba nadal je gluten, stwarza to rodzaj pola bitwy prowadzącego do powstania przewlekłego stanu zapalnego. Skutki uboczne mogą zaczynać się łagodnie jako: zmęczenie, wzdęcia, naprzemienne zaparcia i biegunka. Następnie pojawiają się poważne dolegliwości jak: niezamierzona utrata masy ciała, nadwaga, uszkodzenie jelit, choroby autoimmunologiczne. 

Dzięki badaniu cytotoksyczności dodatków do żywności Food Chemical Scan możesz sprawdzić czy masz nadwrażliwość na gluten pszenny. Pozwoli Ci to uniknąć przykrych skutków przewlekłego stanu zapalnego, który początkowo nie daje wyraźnych objawów. 

Jeśli dowiesz się, że jesteś wrażliwy na gluten, najlepiej ograniczyć jej spożycie całkowicie.

Co to jest dieta bezglutenowa? 

Zasadniczo jest to dieta, która usuwa wszystkie pokarmy zawierające lub zanieczyszczone glutenem. Ponieważ produkty pełnoziarniste zawierające gluten, są jednocześnie źródłem błonnika i składników odżywczych, w tym witamin z grupy B, magnezu, żelaza, ważne jest, aby uzupełniać brakujące składniki odżywcze. Oprócz spożywania naturalnie bezglutenowej żywności takiej jak owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, ryby, jaja i drób, warto wdrożyć do jadłospisu następujące produkty pełnoziarniste, które są również z natury bezglutenowe:

  • Komosa ryżowa;
  • Ryż;
  • Gryka;
  • Amarant;
  • Proso;
  • Kukurydza;
  • Sorgo;
  • Teff;
  • Owies bezglutenowy.

Kluczowe jest również, aby nie polegać na przetworzonej żywności bezglutenowej, która może mieć wysoką kaloryczność, zawierać cukier, tłuszcze nasycone i sód oraz niską zawartość składników odżywczych. Bezglutenowe ciastka, frytki i inne przekąski są często wytwarzane z przetworzonego ryżu, tapioki, kukurydzy lub mąki ziemniaczanej, dlatego lepiej ich unikać.

Co to jest dieta bezglutenowa?

Food Chemical Scan 12

Pierwszy w Polsce test na nietolerancje pokarmowe konserwantów w żywności

Test cytotoksyczności składników pożywienia z krwi wykrywa całe spektrum niepożądanych reakcji na 21 pokarmowych dodatków do żywności (testy na nietolerancje pokarmowe i opóźnioną alergię pokarmową), polecany jako uzupełnienie pokarmowych testów na nietolerancje pokarmowe.

BIBLIOGRAFIA
  1. Non‐Celiac Gluten Sensitivity: How Its Gut Immune Activation and Potential Dietary Management Differ from Celiac Disease Vera Rotondi Aufiero  Alessio Fasano  Giuseppe Mazzarella
  2. Extra-intestinal manifestations of non-celiac gluten sensitivity: An expanding paradigm Giuseppe Losurdo, Mariabeatrice Principi, Andrea Iannone, Annacinzia Amoruso, Enzo Ierardi, Alfredo Di Leo, Michele Barone
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/308449#avoiding-gluten 
  4. https://www.livestrong.com/article/496950-is-ascorbic-acid-a-preservative/