Ryż – co warto wiedzieć o jego rodzajach i właściwościach
Mimo że w Polsce wciąż najbardziej popularne są ziemniaki to ryż, zwłaszcza biały, stanowi podstawę wielu ciekawych i bardzo zdrowych potraw. Jest on jednak najbardziej popularny w Azji. To symbol życia i podstawa wielu dań. Europejczycy poznali to cenne zboże dzięki Aleksandrowi Wielkiemu i jego wyprawom do Indii.
Każdy gatunek ryżu ma inny kształt ziaren oraz smak! Ryż różni się również stopniem oczyszczenia, a co za tym idzie również wartościami odżywczymi.
Ryż występuje w wielu gatunkach i rodzajach – więc każdy może znaleźć coś dla siebie. Jest on ceniony na całym świecie za swoje składniki odżywcze. Ryż to produkt łatwostrawny i jeśli jest podawany bez tłustych dodatków, jest też niezbyt kaloryczny.
Niełuskany ryż zawiera dużo witamin z grupy B.
Ryż jest produktem mogącym być świetnym dodatkiem węglowodanowym do głównych posiłków. Biały ryż często można znaleźć też w diecie sportowców jako dodatek do dań z chudego mięsa.
Ze względu na długość ziarna ryżu wyróżnia się ryż:
- krótkoziarnisty, np. ryż perłowy
- średnioziarnisty, np. arborio, carnaroli, vialone, loto
- długoziarnisty, np. jaśminowy, basmati