Ryż... Biały, brązowy, dziki, czyli wszystko, co warto wiedzieć o ryżu
FB
FB
FB

Ryż… Biały, brązowy, dziki, czyli wszystko, co warto wiedzieć o ryżu

Ryż – co warto wiedzieć o jego rodzajach i właściwościach

Mimo że w Polsce wciąż najbardziej popularne są ziemniaki to ryż, zwłaszcza biały, stanowi podstawę wielu ciekawych i bardzo zdrowych potraw. Jest on jednak najbardziej popularny w Azji. To symbol życia i podstawa wielu dań. Europejczycy poznali to cenne zboże dzięki Aleksandrowi Wielkiemu i jego wyprawom do Indii.

Każdy gatunek ryżu ma inny kształt ziaren oraz smak!  Ryż różni się również stopniem oczyszczenia, a co za tym idzie również wartościami odżywczymi.

Ryż występuje  w wielu gatunkach i rodzajach – więc każdy może znaleźć coś dla siebie. Jest on ceniony na całym świecie za swoje składniki odżywcze. Ryż to produkt łatwostrawny i jeśli jest podawany bez tłustych dodatków, jest też niezbyt kaloryczny.

Niełuskany ryż zawiera dużo witamin z grupy B.

Ryż jest produktem mogącym być świetnym dodatkiem węglowodanowym do głównych posiłków. Biały ryż często można znaleźć też w diecie sportowców jako dodatek do dań z chudego mięsa. 

Ze względu na długość ziarna ryżu wyróżnia się ryż:

  • krótkoziarnisty, np. ryż perłowy 
  • średnioziarnisty, np. arborio, carnaroli, vialone, loto
  • długoziarnisty, np. jaśminowy, basmati
Ryż - co warto wiedzieć o jego rodzajach i właściwościach
Istnieje wiele odmian ryżu.

Pozycja ryżu w teście Kod Metaboliczny 200: 10

Odmiany: Możemy wyróżnić między innymi ryż biały, brązowy, ryż parboiled ryż dziki, ryż czerwony Camargue, czarny ryż indonezyjski.  

Rodzina biologiczna: rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych 

Wartości odżywcze na 100g ugotowanego ryżu białego: 

  • Energia 130 kcal
  • Białko 2,69 g
  • Tłuszcze 0,28 g
  • Węglowodany 28,17 g
  • Błonnik 0,4 g

Jakie są najpopularniejsze odmiany ryżu?

Ryż biały to najbardziej popularna odmiana ryżu.

Ryż biały to najbardziej popularna odmiana ryżu. 

Podczas procesu tzw. „polerowania” pozbawiany jest łupiny, otrębów i zarodka. Ryż biały jest uboższy w składniki odżywcze, ale za to cechuje się dłuższym okresem przydatności i delikatnym smakiem. Jest on tani i ma krótki czas gotowania 10-15 min. Ryż biały po otwarciu opakowania można przechowywać przez okres 1-2 lat, a zamknięty, w szczelnym opakowaniu bez dostępu powietrza, nawet do 8-10 lat.

Ryż brązowy (naturalny) to ryż bardzo bogaty w składniki odżywcze.

Naturalny, brązowy ryż jest bardzo bogaty w składniki odżywcze

Jest obłuszczony, ale pokrywa go warstwa otrębów, najbardziej wartościowa część każdego zboża. Ryż brązowy to bogactwo witamin z grupy B, E, tiaminy, niacyny, ryboflawiny, folianów, oraz składników mineralnych takich jak: magnez, błonnik, białko, żelazo, potas, sód, fosfor. 

Ryż brązowy ma niski indeks glikemiczny i z tego powodu zalecany dla diabetyków. Brązowy ryż nie jest tak popularny jak ryż biały, gdyż wymaga dłuższego czasu gotowania. Ma krótszy termin przydatności ze względu na większą zawartość tłuszczów, które w kontakcie z powietrzem szybko się utleniają i jełczeją. Ryż brązowy korzystnie wpływa na stan serca i układu krwionośnego. Obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi, chroniąc przed cukrzycą. 

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu nerwów i mięśni. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające – neutralizuje uszkadzające komórki i wywołujące zmiany nowotworowe wolne rodniki.

Brązowy ryż wykorzystywany jest do dań obiadowych, w potrawach kuchni orientalnej, farszów, sałatek i deserów.

Ryż parboiled to wersja pośrednia, między białym a brązowym ryżem.

Ryż parboiled  to wersja pośrednia, między białym a brązowym ryżem.

Zachowuje kolor tego pierwszego i większość właściwości ryżu brązowego. W procesie obróbki zostaje poddany działaniu pary wodnej pod ciśnieniem, która wtłacza w niego wartości odżywcze znajdujące się w łupince. 

Ryż dostarcza dużej ilości węglowodanów złożonych, które powinny być podstawowym źródłem energii. Stanowi cenne źródło potasu, magnezu, żelaza i cynku Bogactwo ryżu to również witaminy z grupy B, witamina E  i błonnik. Ryż dostarcza niewiele białka, ale jest ono bardzo cenne, gdyż dostarcza aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie  jest w stanie wytworzyć. Ryż brązowy i parboiled są bardziej zasobne w cenne składniki niż ryż biały.

Dziki ryż.

Owies wodny, czyli dziki ryż

Gotuje się znacznie dłużej niż konwencjonalny ryż, jednak posiada niezrównane walory smakowe – orzechowy posmak!

Ryż dziki nie klei się, jest sypki oraz posiada znacznie więcej błonnika niż biały ryż i więcej witamin z grupy B. Mankamentem dzikiego ryżu jest jednak cena kilkukrotnie wyższa niż tradycyjnego białego ryżu. Jednak na tym, co wkładamy do ust i odżywiamy nasze ciało nie warto oszczędzać. 

Ryż czerwony jest produktem niskokalorycznym, lekkostrawnym a jednocześnie bardzo pożywnym.

Ryż czerwony Camargue

Wywodzący się z Indii, średnioziarnisty, nierafinowany ryż w czerwonej łupinie. Pod łuskami znajduje się m.in. część witamin z grupy B jak również wiele składników mineralnych. Zaliczyć do nich możemy żelazo, wapń, magnez, mangan, cynk, fluor i kobalt. Nierafinowany ryż jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje funkcje przewodu pokarmowego. Ryż czerwony jest produktem niskokalorycznym, lekkostrawnym a jednocześnie bardzo pożywnym. Obfituje w magnez, który wzmacnia system odpornościowy i pomaga zwalczyć objawy stresu. Ma właściwości lecznicze, wpływa pozytywnie na jelita, serce, budowę i stabilność mięśni, ja także na wzrok i barwę skóry. Stymuluje procesy trawienie, wspomaga odporność i wpływa na obniżanie poziomu cukru we krwi. Jest doskonałym dodatkiem do finezyjnych potraw na słodko jak i wyrafinowanych kompozycji obiadowych.

Czarny ryż indonezyjski

Czarny ryż indonezyjski

Popularny w Tajlandii i na Filipinach, gdzie często jest używany jako składnik deserów. Czarną lub ciemnobrązową barwą nadaje mu warstwa otrąb. To właśnie za ich sprawą, ryż czarny jest cenniejszym produktem niż ryż biały. W jednej łyżce otrębów z czarnego ryżu jest więcej antyoksydantów niż w identycznej ilości czarnych jagód, uznawanych za ich znakomite  źródło. Zawarte w czarnym ryżu przeciwutleniacze rozpuszczalne zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach. działają przeciwnowotworowo, spowalniają procesy starzenia, wzmacniają system odpornościowy, przyspieszają gojenie się ran, wzmacniają układ krwionośny i funkcje wielu innych narządów. Czarny ryż jest świetnym składnikiem sałatek, deserów dań obiadowych, a także efektownym elementem dekoracyjnym dań.

Dlaczego warto jeść ryż:

  1. Ryż jest bogaty w węglowodany, które są głównym źródłem energii. Ponadto ryż zawiera znaczne ilości białka i bardzo małe ilości tłuszczu.
  2. Każdy gatunek ryżu ma inny kształt ziaren oraz smak. Ryż różni się również stopniem oczyszczenia, a co za tym idzie również wartościami odżywczymi.
  3. Ryż brązowy, czarny czy dziki to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego.
  4.  W każdej odmianie ryż jest produktem bezglutenowym, dlatego może być spożywany przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu.
  5. Ryż zawiera dużo skrobi i nie wywołuje gwałtownego wydzielania insuliny. Indeks glikemiczny ryżu zależy jednak od sposobu przygotowania ryżu i jego gatunku. Im dłużej gotujemy ryż, tym wyższy indeks glikemiczny.
  6. Biały ryż, z uwagi na niską zawartość błonnika pokarmowego, jest polecany osobom cierpiącym na biegunki oraz osobom na diecie lekkostrawnej.
  7. Ryż obfituje w magnez, cynk, fosfor, żelazo, mangan, miedź, selen. Posiada także witaminy z grupy B takie jak B1, B2, PP, B5, B6 oraz kwas foliowy, które uczestniczą w procesach metabolicznych, warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. 
  8. Potrawy z ryżu obniżają poziom cholesterolu i mają zbawienny wpływ na nasze serce. Ryż zawiera bardzo mało sodu i pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi.
  9. Ryż daje wiele możliwości, jeśli chodzi o przygotowanie potraw z jego udziałem. Jest składnikiem dań głównych, zapiekanek, sałatek, deserów oraz zup.
  10. Dziki ryż doskonale nadaje się dla osób na diecie wegetariańskiej oraz osób z anemią – znajdujące się w nim żelazo w połączeniu z witaminą C doskonale się wchłania.
  11. Otręby ryżowe dostarczając białko, błonnik pokarmowy oraz wiele innych ważnych składników odżywczych, przynoszą ogromne korzyści zdrowotne. Między innymi zmniejszają ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, niektórych chorób nowotworowych, a także są pomocne w zwalczaniu alergii.