Słonecznik - 16 powodów, dlaczego warto jeść nasiona i kiełki słonecznika!
FB
FB
FB

Słonecznik – 16 powodów, dlaczego warto jeść nasiona i kiełki słonecznika!

Rodzina biologiczna: Słonecznik pochodzi z rodziny astrowate.

Słoneczniki cenione były od wieków przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej, skąd za sprawą hiszpańskich konkwistadorów przywędrowały w XVI wieku do Europy. Zyskały ogromną popularność zarówno ze względu na walory ozdobne, jak i odżywcze.

Słonecznik pochodzi z rodziny astrowate.
Nasiona kiełki słonecznika.

Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika to przepyszna przekąska, po którą chętnie sięgają mieszkańcy całego świata. W smaku są łagodnie orzechowe, można je jeść łuskane lub dodać do sałatek, domowego musli i płatków śniadaniowych. Nie można o nich zapomnieć również  podczas wypiekania domowego chleba i ciasteczek. Nasiona są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Słonecznik jest także źródłem witamin. Przede wszystkim witaminy E, witamin z grupy B oraz A i D. 100 gramów pestek zawiera 570 kalorii i ok. 49 g tłuszczu. Dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych przede wszystkim z grupy omega 6. Jednak przy  niskiej zawartości kwasów omega 3 stanowi to jego wadę.

Kiełki słonecznika 

Na naszą uwagę zasługują również kiełki słonecznika. Te bardzo delikatne roślinki, kiełki słonecznika są niskokaloryczne – prawie wcale nie zawierają tłuszczów ani węglowodanów. Dostarczają organizmowi umiarkowane ilości białka, w tym cenne niezbędne aminokwasy. 

W kiełkach słonecznika możemy również znaleźć moc witamin! To przede wszystkim witaminy A, C, E, w także witaminy z grupy B. Kiełki słonecznika zawierają również wiele cennych mikro- i makroskładników. 

Delikatne i orzeźwiające kiełki słonecznika to prawdziwy przysmak – są chrupiące, mają lekko orzechowy smak z wyczuwalną nutą cytryny i migdałów.

Wartości odżywcze nasion słonecznika na 100g:

  • Wartość energetyczna 584 kcal
  • Tłuszcz 51 g
    • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 23 g
    • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 19 g
  • Węglowodany 20g
    • Błonnik 9 g
  • Białko 21 g
  • Witamina A 50 IU
  • Kwas askorbinowy 1,4 mg
  • Wapń 78 mg
  • Żelazo 5,3 mg
  • Witamina B6 1,3 mg
  • Magnez 325 mg
  • Potas 645 mg
  • Sód 9mg
Witaminy i minerały zawarte w słoneczniku.

Słonecznik pozycja
w teście Kod Metaboliczny 200: 100

Dlaczego warto jeść słonecznik:

  1. To bogactwo fitosteroli.

    Pestki słonecznika należą do produktów, które zawierają fitosterole, czyli związki obniżające stężenie cholesterolu we krwi. Dzięki temu chronią nas przed powstawaniem zmian miażdżycowych w obrębie naczyń krwionośnych. 

  2. Warto pamiętać, że pestki słonecznika posiadają właściwości przeciwnowotworowe.

    Zwłaszcza dla męskich narządów mogą być zbawienne. Kwas linolowy zawarty w nasionach także zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory sutka, płuc, jelita grubego oraz skóry.

  3. Ziarna słonecznika są jednym z bogatszych źródeł witaminy E.

    Jest ona niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych. 

  4. Dzięki dużej zawartości witamin, nasiona słonecznika pomagają neutralizować wolne rodniki.


    Są one odpowiedzialne za powstawanie zmarszczek. Dlatego zalecane są dla osób, którym zależy na spowolnieniu procesu starzenia się skóry.

     

  5. Składniki odżywcze nasion słonecznika są bezcenne dla prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego.

    Wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, uczestniczą w syntezie komórek krwi i zapewniają odpowiednią krzepliwość krwi.

     

  6. Pestki słonecznika to także źródło ważnych dla zdrowia pierwiastków, jak cynk, żelazo, potas i wapń.

    Niedobór cynku może powodować niedokrwistość, gorsze gojenie się ran, zmiany skórne, osłabioną odporność. Cynk pomaga natomiast w leczeniu wrzodów żołądka, reumatyzmu czy trądziku. Brak żelaza przyczynia się do niedokrwistości – szczególnie kobiety nie powinny zapominać o uzupełnianiu niedoborów tego mikroelementu. Brak potasu skutkuje osłabieniem organizmu, zaburzeniami snu i nastroju czy zakłóceniami rytmu serca, natomiast gdy mamy za mało wapnia, jesteśmy narażeni na problemy z układem kostnym i zębami, możemy borykać się z bólami mięśniowymi, krwotokami, a nawet stanami depresyjnymi.

  7. Słonecznik może wspomagać normalizację ciśnienia tętniczego.

    Odgrywa również istotną rolę w regulacji pracy mięśnia sercowego.

  8. Spożywanie nasion słonecznika wpływa korzystnie na układ nerwowy.

    Za jego prawidłowe funkcjonowanie odpowiadają m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, magnez, miedź, mangan, żelazo czy cynk.

     

  9. Substancje znajdujące się w nasionach słonecznika wzmacniają włosy i paznokcie.Ponadto miedź to pierwiastek niezbędny do syntezy melaniny – pigmentu włosów i skóry, chroniącego przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.
  10. Ziarna słonecznika ułatwiają koncentrację i stanowią cenne źródło błonnika. 

  11. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D.

    Także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

  12. Świeże kiełki słonecznika pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów.

  13. Konsumpcja kiełków słonecznika uważana jest za sposób na prewencję chorób układu krążenia, nowotworów oraz spowolnienie procesu starzenia się komórek.

  14. Związki zawarte w kiełkach mają silne działanie przeciwzapalne.
    W związku z czym mogą być polecane osobom cierpiącym na chroniczne choroby o podłożu autoimmunologicznym.

  15. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu i wapnia.

    Są to substancje mineralne wzmacniające kości i zęby oraz niezbędne w procesie krwiotwórczym żelaza. 

  16. Dodatkowo kiełki zawierają również magnez, potas oraz miedź i cynk. Powinny je włączyć do diety osoby na diecie wegetariańskiej, które są narażone na niedobór tych składników.