Szpinak - 16 powodów, dlaczego warto go jeść jak najczęściej!
FB
FB
FB

Szpinak – 16 powodów, dlaczego warto go jeść!

Czas odczarować szpinak!

W końcu nadszedł czas, aby odczarować zapomniany przez nas i troszkę spychany na bok szpinak! Okazuje się, że większość z nas nie wie jak przyrządzić szpinak, żeby był smaczny i dlatego unikamy go w kuchni.

Tymczasem szpinak to roślina niezwykle cenna ze względu na swoje wartości odżywcze oraz niskokaloryczność oraz niepowtarzalny smak. Właściwie przygotowany szpinak może być naprawdę pyszny. Znamy co najmniej kilka sposobów na przygotowanie nie tylko zdrowych, ale i bardzo smacznych potraw, które chętnie zjedzą nawet dzieci.

Szpinak to roślina niezwykle cenna ze względu na swoje wartości odżywcze.
Szpinak powinien wyglądać świeżo i odznaczać się jędrnymi liśćmi.

Szpinak ma długą historię!

Najstarsze informacje o uprawie tej rośliny pochodzą z Persji – kraju rządzonego przez Sasanidów. Natomiast w Polsce szpinak uprawiany był co najmniej od końca XVII wieku. 

Najlepsze liście to te o ciemnozielonym zabarwieniu. Szpinak powinien wyglądać świeżo i odznaczać się jędrnymi liśćmi. Liście szpinaku można wykorzystać na wiele sposobów: do koktajli, zup, sosów, zapiekanek oraz sałatek.

Na szpinak jednak powinny uważać osoby z kamicą nerkową – roślina zawiera bowiem kwas szczawiowy, który może przyczyniać się do powstawania kamieni.

Odmiany szpinaku

Powstało już ponad 50 odmian uprawnych szpinaku. Różnią się między sobą smakiem, kolorem, terminem wysiewu i zbioru.

Rodzina biologiczna szpinaku

To gatunek rośliny jednorocznej z rodziny szarłatowatych.

Wartości odżywcze szpinaku na 100g

  • Energia  23 kcal
  • Białka 2,86g
  • Węglowodany 3,63g
  • Tłuszcze 0,39g
  • Witamina C 28,1mg
  • Witamina B2 0,189mg
  • Wapń 99 mg
  • Witamina B6 0,195mg
  • Foliany 0,194 mg
  • Witamina A 0,469 mg
  • Witamina K 0,483 mg
  • Magnez 79 mg
  • Żelazo 2,71 mg
  • Miedź 0,130 mg
  • Mangan 0,897mg
  • Cynk 0,53 mg
  • Selen 0,001mg
Wartości odżywcze szpinaku na 100g.

Dlaczego warto jeść szpinak:

1. To bogate źródło antyoksydantów

Zawiera flawonoidy oraz karotenoidy, które działają przeciwzapalnie. Flawonoidy to grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, spełniających funkcję barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych insektycydów oraz fungicydów. 

Szpinak jest bogaty w substancje przeciwutleniające takich jak witaminy A i C, a także beta-karoten oraz magnez. Znajduje się w nim także kwas liponowy – wspomagający pamięć.

2. Zawiera witaminy z grupy B

Zawarte w szpinaku potas i witaminy z grupy B uczestniczą w  przemianach  węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm.

Witaminy z grupy B w większości nie są magazynowane w organizmie. Z tego powodu muszą być regularnie do niego dostarczane, aby nie doszło do niedoborów i związanych z nimi chorób. Najlepszym źródłem tych składników jest dieta.

3. Ma właściwości przeciwnowotworowe

Naukowcy odkryli, że zawiera on 13 różnych składników, które mają właściwości antyrakowe, zwłaszcza zmniejszają ryzyko wystąpienia raka płuc.

Rak płuc to jeden z najczęstszych i najgorzej rokujących nowotworów złośliwych. Nowotwór płuc nazywa się chorobą cywilizacyjną. Rak płuca jest chorobą ludzi po 40 roku życia, ze szczytem zachorowań w siódmej dekadzie życia. Na świecie i w Polsce jest najczęstszym nowotworem złośliwym u mężczyzn.

4. Zawiera cynk i selen

Zawartość tych wszystkich związków wpływa bardzo korzystnie na zdrowie układu krążenia oraz obniża ryzyko wystąpienia wielu chorób mogących wynikać ze stresu oksydacyjnego.

Cynk to jeden z mikroelementów, bez których Nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Choć jego minimalne spożycie wynosi tylko 5 mg dziennie, nieodpowiednie dieta może doprowadzić do niedoborów cynku w organizmie.

5. Szpinak słynie z zawartości żelaza 

Wykazano, że szpinak zawiera ogromną ilość żelaza, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego. Dlatego warto spożywać go przy anemii i innych chorobach związanych z małopłytkowością.

Żelazo jest bardzo cennym i jednym z ważniejszych minerałów w naszym organizmie. Między innymi odpowiada za regenerację tkanek oraz prawidłowy wzrost, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami oraz niweluje uczucie zmęczenia.

6. To źródło witaminy K

Szpinak jest także bogaty w witaminę K odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z grupy B obniżające cholesterol oraz istotną dla opóźnienia procesów starzenia witaminę E.

Witamina K należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a jej przyswajalność w organizmie zależna jest od obecności soli kwasów żółciowych. Jej najważniejszymi funkcjami są udział w procesach krzepnięcia krwi oraz w gospodarce wapniowej organizmu. Istnieją także doniesienia sugerujące związek między niedoborem witaminy K, a ryzykiem wystąpienia nowotworu lub chorób układ krwionośnego i serca.

7. Wspomaga widzenie

Zawarte w szpinaku karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, wpływają ochronnie na nasze oczy. 

Luteina i zeaksantyna to żółto-pomarańczowe barwniki z grupy karotenoidów. Występują w roślinach i to wraz z nimi dzięki dobrze zbilansowanej diecie, dostarczane są do naszego organizmu. Naturalnie występują razem, razem też gromadzą się w naszym organizmie, koncentrując się głównie w siatkówce oka.

8. Szpinak wspomaga pracę układu krwionośnego

Szpinak posiada właściwości chroniące naczynia krwionośne. 

Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem. 

9. Bogactwo witamin i minerałów

To liściaste warzywo to skarbnica witamin i składników mineralnych. 

Szpinak jest źródłem zarówno witaminy K, jak i magnezu, manganu oraz wapnia, wspierających zachowanie prawidłowej struktury kości. Pracę serca polepszają zawarte w nim potas, selen, foliany oraz witamina B6.

10. To źródło błonnika 

Dodatkową zaletą szpinaku jest całkiem spora ilość błonnika, wspomagającego pracę jelit.

Błonnikiem pokarmowym nazywamy substancję pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym.

Dzięki spożywaniu produktów bogatych w błonnik możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i obniżyć stężenie cholesterolu. Błonnik zapobiega zaparciom, reguluje pracę jelit i usprawnia proces trawienia, co ma wpływ na minimalizowanie ryzyka rozwoju nowotworu jelita grubego i okrężnicy.

11. Możesz jeść go bez ograniczeń! 

Szpinak jest bardzo niskokaloryczny – 100 gram szpinaku to tylko 23 kalorie! 

Świetnie pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a także wspomaga proces odchudzania u osób z nadwagą i otyłością. 

12. Szpinak na mocne kości 

Szpinak to źródło bardzo dobrze przyswajalnego wapnia – budulca kości, dlatego chroni przed rozwojem przewlekłych chorób układu kostnego, takich jak na przykład osteoporoza. 

Wapń (Ca) jest głównym składnikiem mineralnym w organizmie człowieka. Około 99% wapnia znajduje się w kościach i zębach, których jest podstawowym materiałem budulcowym. Pozostała ilość tego pierwiastka zawarta jest w tkankach miękkich oraz w płynach ustrojowych, gdzie spełnia inne, niż budulcowe, funkcje.

13. Przez szpinak do zdrowej trzustki 

Właściwości szpinaku można wykorzystać wspomagająco w leczeniu chorób trzustki, gdyż zawiera roślinną formę sekretyny. 

Jest to hormon tkankowy, wydzielany w organizmie przez błonę śluzową jelit, który pobudza produkcję soku trzustkowego.

14. Szpinak dobry na zaparcia! 

Polecany jest szpinak także w  problemach ze strony układu pokarmowego. Pomaga on w leczeniu utrzymujących się uciążliwych dla Nas zaparć. Zaparcia występują wtedy gdy przez dłuższy czas treść jelitowa pozostaje w obrębie przewodu pokarmowego.

15. Chroni układ nerwowy 

Zielone listki szpinaku działają też ochronnie na komórki układu nerwowego. 

Opóźniają one procesy degeneracyjne w mózgu zapobiegając utracie pamięci i demencji. Przeciwdziałają postępowi choroby Alzheimera. Szpinak chroni też przed chorobą Parkinsona.

Neurodegeneracja, czyli postępujący proces zwyrodnienia komórek nerwowych leży u podstaw wielu chorób układu nerwowego, które prowadzą do obumierania neuronów. W większości chorób neurodegeneracyjnych proces ten zachodzi bardzo wolno: trwa miesiące, a nawet lata. W tym czasie komórki nerwowe są już uszkodzone i działają nieprawidłowo.

16. Liście szczególnie zalecane są kobietom w ciąży

Zawarty w nich kwas foliowy zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Kwas foliowy to jedna z najpotrzebniejszych witamin w organizmie człowieka. Niestety prawie każda osoba ma mniejszy lub większy niedobór tej witaminy!

Szpinaku jednak nie powinny spożywać osoby z kamicą nerkową. Roślina zawiera bowiem kwas szczawiowy, który może przyczyniać się do powstawania kamieni.

Ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem

Szukasz szpinakowych inspiracji? Zobacz przepis na ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem. 

Zielony sos z ziemniakami i ogórkiem małosolnym.

Wolisz bardziej wytrawne smaki? Poznaj przepis na przepyszny zielony sos z ziemniakami i ogórkiem małosolnym.

Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na blogu dietadiet.pl