W jaki sposób analiza genetyczna może być podstawą zaleceń dietetycznych? - Genelab - Laboratoria Nowej Ery
FB
FB
FB

W jaki sposób analiza genetyczna może być podstawą zaleceń dietetycznych?

W jaki sposób analiza genetyczna ułożona na podstawie genodiety może być podstawą zaleceń dietetycznych?

Każdy organizm jest wyjątkowy, ma inne potrzeby, inne mocne i słabe strony. Uwarunkowane jest to zmiennością genetyczną. Bardzo popularne są diety eliminujące konkretne produkty i narzucające jeden, “właściwy” sposób odżywiania się.

Genodieta, czyli dieta oparta na DNA, działa kompletnie odwrotnie. Pozwala poznać indywidualny typ odżywiania oraz czynniki związane z odchudzaniem takie jak: poczucie sytości, ryzyko efektu jojo, skłonność do tycia, podjadania, najbardziej efektywną aktywność fizyczną.

Jak działa dieta genetyczna?

Naukowcy od dawna szukają najskuteczniejszego sposobu odżywiania, który pomoże w procesie utraty wagi. Obecnie wiemy, że różnice genetyczne powodują, że nie wszyscy ludzie są w stanie trawić, wchłaniać lub eliminować te same pokarmy równie skutecznie. Wiele diet zawodzi dlatego, że nie są dobierane indywidualnie.

Nutrigenomika ma na celu określenie różnic genetycznych u różnych osób oraz ich wpływ na metabolizm i trawienie różnych rodzajów żywności. Te różnice genetyczne w sekwencji par zasad, nazywane są polimorfizmami pojedynczego nukleotydu (SNP).

Uprośćmy to trochę: zasadniczo każdy człowiek ma odrębne cechy genetyczne — inny genotyp. Nasza zdolność do trawienia pewnych pokarmów może zależeć od tego, czy mamy gen potrzebny do stworzenia enzymu, który metabolizuje i rozkłada ten pokarm. Niektórzy z nas mogą po prostu nie mieć enzymu lub po prostu nie wytwarzać go w wystarczającej ilości. Jeśli jesz żywność, której organizm nie jest w stanie skutecznie rozłożyć, Twoje ciało może gromadzić te dodatkowe kalorie i magazynować je w formie fałdek na brzuchu, których tak uporczywie starasz się pozbyć. Spożywanie pokarmów, które nie są kompatybilne z Twoimi genami, może sprawić, że zawsze będziesz głodny, niedożywiony, ospały. Pojawi się wiele innych nieprzyjemnych skutków ubocznych i przewlekłych chorób, które są silnie powiązane z żywieniem.

Jakich informacji dostarcza analiza genetyczna?

czy rzeczywiście to geny są odpowiedzialne za trudności z utrzymaniem odpowiedniej wagi ciałaczy rzeczywiście to geny są odpowiedzialne za trudności z utrzymaniem odpowiedniej wagi ciała

Genetyczna predyspozycja do tycia

Badania wykazały, że przyczyną nadwagi są w 60% – 80% czynniki genetyczne. Analiza genetyczna bada geny, które warunkują predyspozycje do tycia. Masz jasną odpowiedź na pytanie, czy rzeczywiście to geny są odpowiedzialne za trudności z utrzymaniem odpowiedniej wagi ciała, czy może jest to przyczyna złych nawyków żywieniowych albo nietolerancji pokarmowych.

Dlaczego tyjemy — tłuszcze czy węglowodany?

Istnieje wiele genów, które wpływają na to, jak organizm rozkłada, wchłania, wykorzystuje i magazynuje tłuszcze oraz węglowodany. Dzięki analizie tych genów możemy zrozumieć, w jaki sposób organizm metabolizuje poszczególne składniki odżywcze i czy jest w stanie z nich czerpać niezbędne do życia elementy.

Informacja zawarta w genach pomaga stwierdzić, która dieta jest dla ciebie zdrowsza — wysokotłuszczowa czy wysokowęglowodanowa.

Przykładowo: Możesz mieć cechy genetyczne, które powodują, że wchłaniasz więcej tłuszczu z jedzenia niż inni. Wówczas redukcja tłuszczu byłaby dla Ciebie szczególnie ważna.

Możesz mieć także cechy genetyczne, które determinują szybsze tycie, gdy spożywasz za dużo węglowodanów. Wówczas, redukcja węglowodanów byłaby bardzo skutecznym sposobem na odchudzanie.

co jeść, tłuszcze czy węglowodany
analiza głodu i sytości

Analiza behawioralna

Oprócz samych składników odżywczych bardzo ważne są zachowania żywieniowe. Utarło się, że lepiej jest jeść mniej, ale częściej. Czy zawsze? Jak się okazuje, niekoniecznie.

Geny kontrolują nasze uczucie głodu i sytości. Niektórzy ludzie czują głód znacznie szybciej, inni dopiero po długim okresie bez jedzenia. Istnieją też różnice w tendencji po podjadania. Na pewno znasz to ze swojego doświadczenia — są osoby, które potrafią najeść się do syta i poczekać do kolejnego posiłku, inni dosłownie co chwilę podjadają drobne przekąski. Informacje te można w ciekawy sposób wykorzystać w praktyce. Jeśli genetycznie odczuwasz większy poziom głodu, możesz zwiększyć objętość posiłków, dodając więcej warzyw, które zawierają niewiele kalorii. Jeśli masz duże tendencje do podjadania, możesz zaplanować sobie 5, a nawet 6 posiłków dziennie, które będą wpisane do codziennego jadłospisu.

Jak wysokie jest w Twoim przypadku ryzyko efektu jo-jo?

Badania wykazały, że niektórzy ludzie znacznie szybciej wracają do masy ciała sprzed diety. Ta różnica jest również kontrolowana przez nasze geny. Niektórzy muszą być bardziej zdyscyplinowani niż inni i “pilnować się” także po osiągnięciu zaplanowanej masy ciała.

Jak uniknąć efekty jojo podczas odchudzania ?
Jaki sport jest dla Ciebie najlepszy?

Jaki sport jest dla Ciebie najlepszy?

Test genetyczny odpowie na pytanie, jaka jest Twoja najskuteczniejsza strategia odchudzania? Czy większe znaczenie ma dieta, a może aktywność fizyczna? Test genetyczny może wskazać konkretną liczbę kalorii, które musisz zredukować podczas diety i które musisz spalić podczas ćwiczeń fizycznych.

 

Zobaczysz też, jaki jest optymalny stosunek treningu siłowego do wytrzymałościowego.

Sporty wytrzymałościowe charakteryzują się tym, że można ćwiczyć przez dłuższy czas i bez użycia maksymalnej siły. To np. bieg, jazda na rowerze lub gra w piłkę. Budowanie mięśni charakteryzuje się powtarzalnością i użyciem maksymalnej siły. Przykłady ćwiczeń budujących mięśnie to podnoszenie ciężarów, przysiady i trening obwodowy. Taka analiza jest doskonałym narzędziem w rękach trenera personalnego, który pomoże skomponować optymalny trening odchudzający.

Jakie produkty są najlepsze dla Ciebie ?

Jeśli wyszukasz w Google „najzdrowsza żywność”, znajdziesz następujące produkty:

  • Jagody
  • zielona herbata
  • łosoś
  • Jajka
  • czosnek
  • awokado
  • kakao
  • jagody Acai
  • szpinak
  • słodki ziemniak

Oczywiście, te produkty są bardzo zdrowe. Jednak lista ta została stworzona pod silnych wpływów mody i trendów. Idealnie byłoby, gdybyśmy mieli listę produktów spożywczych dostosowaną tylko i wyłącznie do naszych potrzeb. Czy jest sposób, aby się tego dowiedzieć?

Badanie DNA Odżywianie zawiera listę ponad 1000 produktów spożywczych przeanalizowanych w oparciu o Twoje geny. Pomoże to zaplanować codzienną dietę i sposób odżywiania.

najzdrowsza żywność

Dieta genetyczna to doskonałe narzędzie pozwalające na opracowanie idealnej diety zgodnej z własnym DNA. 

  •  Test DNA Geno dieta, dzięki wykorzystaniu najnowszych badań dotyczących nutrigenetyki i nutrigenomiki, pomoże ustalić Twój indywidualny profil metaboliczny.
  • Materiał genetyczny pozostaje niezmienny przez całe życie. Badanie genetyczne DNA Odchudzania albo DNA Odżywianie wykonujesz jednorazowo, a wynik pozostaje aktualny już do końca życia.