Poradnik
18 września 2023
Zachęcamy do przeczytania wywiadu z Julią Trawińską, ekspertką ds. medycyny funkcjonalnej, która odkrywa przed nami tajemnice sposobów na odwrócenie biegu czasu i spowolnienie procesu starzenia się.
31 maja 2022
Od dawna wiadomo, że kondycja skóry, włosów i paznokci odzwierciedla stan zdrowia człowieka. Na ogólny stan zdrowia, w tym także na stan włosów wpływa wiele czynników...
15 grudnia 2021
Awokado to niesamowity owoc, który jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Jest skarbnicą zdrowych tłuszczy. Daje potężne korzyści zdrowotne.
6 grudnia 2021
BIBLIOGRAFIA AA.VV. – Bagnoli L. – Mattei R. – Paolini B. – Vincenzi M. – Utilizzo di un test d’intolleranza alimentare (Cytotoxic test) nella patologia da […]
9 listopada 2021
W książce „50 Osobistości Biznesu” redakcja miała przyjemność gościć wiele ważnych osobistości świata biznesu. Wśród nich znalazła się Założycielka Fundacji Medycyny Stylu Życia - Pani Julia Trawińska.
19 stycznia 2021
Gluten to białko naturalnie występujące w zbożach, w tym pszenicy, jęczmieniu i życie. Działa jak spoiwo, utrzymując jedzenie razem i dodając „elastycznej” właściwości. Jakie ma zastosowanie jako dodatek do żywności?
19 stycznia 2021
Kwas askorbinowy to konserwant, przeciwutleniacz, regulator kwasowości, substancja klarująca. Czy jest bezpieczny w stosowaniu?
19 stycznia 2021
Guma guar to dodatek do żywności występujący w wielu produktach spożywczych. Czy można ją stosować bezpiecznie?
15 stycznia 2021
Papryka to rodzaj roślin należących do rodziny psiankowatych. Kapsaicyna (związek, który nadaje papryce charakterystyczny ostry smak) aktywuje termogenezę i przyspiesza spalanie w komórkach.
20 listopada 2020
Jak odczytać wynik badania na przeciwciała wirusa COVID-19? Co może oznaczać wynik pozytywny, a co negatywny?
12 listopada 2020
Przeciwciała anty-SARS-CoV-2 są wytwarzane przez układ odpornościowy człowieka zakażonego koronawirusem. To właśnie one stanowią cel testów serologicznych do diagnostyki COVID-19.
28 października 2020
Każdy organizm jest wyjątkowy, ma inne potrzeby, inne mocne i słabe strony. Uwarunkowane jest to zmiennością genetyczną. Bardzo popularne są diety eliminujące konkretne produkty i narzucające jeden, “właściwy” sposób odżywiania się.
19 października 2020
Czy geny warunkują występowanie wszystkich chorób? Jak badanie genetyczne może pomóc określić ryzyko choroby? Czy mamy wpływ na informacje zapisane w naszych genach?